Vzpostavljanje spletnega orodja CITY TOOL BOX za mlade se je začelo v Mariboru

''Na mladih svet stoji'' in če to drži smo lahko gotovi, da prihodnost sloni tudi na spletu. Tako ni nič nenavadnega, da bo orodje, s pomočjo katerega bodo mlajše generacije opolnomočene za aktivnejše delovanje v in za prostor - spletno orodje.

City Tool Box bo nekakšna spletna knjižnica, internetna platforma, ki bo uporabniku v prvi vrsti ponujala prosto dostopne, že preverjene metode oživljanja urbanih središč, metode aktiviranja prebivalstva, komuniciranja z javnostjo, organiziranja kulturnih ali družabnih dogodkov v skupnosti. Ideja ''škatle z orodji'' je nastala znotraj pilotne skupine Akterjev urbanih sprememb, ki v mladini vidijo velik (še neizoblikovan) potencial. Ta je polna idej in zagona, pogosto pa ji pri realizaciji idej in (so)vplivanja na dogajanje v okolici manjka znanja. 

Od petka, 22. aprila pa do torka, 26. aprila je Društvo Hiša! gostilo uvodni sestanek partnerjev City Tool Box projekta, financiranega znotraj Erasmus + programa. Predstavnice in predstavniki iz KUNSTrePUBLIK e.V. iz Nemčije, Place Identity Gr – Clusters iz Grčije, Open Territory Foundation – FTO iz Poljske, In Places iz Hrvaške in 4iS – Platform for Social Innovation Univerze v Aveiru iz Portugalske so v mestnem središču in v zelenem okolišu Maribora iskali skupne točke ter izmenjevali znanje, potrebno za vzpostavitev uporabniku prijazne spletne strani. Na delavnicah so zastavili časovnico izvedbe programa, se posvetili oblikovnemu in vsebinskemu vidiku platforme in določili prihodnje korake. Delovanje za in s skupnostjo so spoznavali tudi ''čisto od blizu'' – ko so obiskali Tkalko in se navdušili nad razsežnostjo Kreator Laba, spoznali Koroško cesto in videli posledice nedorečene strategije za to prometno transverzalo, prejeli kanček vzdušja v Vetrinjskem dvoru, kjer smo izvajali delovna srečanja in druženja in nenazadnje spoznali delovanje Društva Hiša!.

 

Zavedajoč se dolgoročnosti projekta, spreminjajočega se sveta in tega, da nekatere metode dajo odlične rezultate v tem okolju, v drugem pa je metodo potrebno spremeniti, akterji poudarjajo: ''Mladim, tako tistim, ki gledajo žalostne izložbe na Gosposki ali tistim, ki spremljajo propadanje nekdaj zelenega parka v Aveiru, je potrebno ponuditi znanje, s katerim bodo spreminjali sebe in okolico.''