Visoka Čajanka Maribora

Že skoraj poletno sonce na ulice zopet vabi gospe in gospode Gosposke. Rdeča nit dogodka bo kultura pitja čaja, čajni prtički in ga. Scherbaum. Na Visoki čajanki se bodo predstavile Fakulteta za strojništvo UM, Srednja trgovska šola Maribor in pa Srednja šola za oblikovanje Maribor, ki bodo prikazale izdelke v obliki ličnih in umetelnih pogrinjkov.  V veliko čast pa nam bo gostiti tudi ga. Scherbaum, ki bo razložila oliko in omiko pitja čaja na gosposkih čajankah. 

»V času, ko smo Scherbaumi igrali pomembno vlogo v Mariboru, so bila pravila lepega obnašanja drugačna kot danes. Vse je bilo natančno določeno, pravila so bila postavljena in nobeno področje družabnega življenja ni bilo prepuščeno naključju. To je veljalo tudi za umetnost čajank. V osnovi so se čajanke delile na: popoldanski čaj in Visoki čaj. Visoki čaj pa je imel še dve obliki: Visoki čaj s plesom in Visoki čaj brez plesa. Visoki čaj s plesom je bil namenjen debitantkam in predstavitvi novih snah. Visoki čaj brez plesa so dame organizirale ob obisku znanih osebnosti, ko so želele spoznati in pozdraviti nove sosede ter ob objavah zarok. Seveda pa so lahko tako čajanko organizirale tudi kar tako, ko so si zaželele druženja.Vsaka čajanka je imela do podrobnosti razdelana pravila in običaje. Več o tem pa na čajanki.« Franziska Scherbaum

Dogodek bo z glasbo popestril Daniel Marinič in Plesna šola Rolly, ki bo ulico za kratek čas spremenila v plesno dvorano, ter ostali akterji Gosposke ulice. Kateri, vam razkrijemo kmalu!

Vabljeni, da se nam pridružite in skupaj z nami spoznavate kulturo pitja čaja in vse, kar spada poleg!

Sneakers