Rajzefirbcanje po mestu: Lov na zgodbe - Vilinsko mesto

Rajzefirbcanje po mestu so sprehodi z zgodbami, na katere se podamo sami. Rajzefiber opozarja: Sprehodi so nadvse zanimivi in močno nalezljivi.

Sončna decembrska sobota, zasnežen sredin večer ali katerikoli dan so lahko idealni za firbcanje po Mariboru. Sprehod po svežem zraku in odkrivanje zgodb mesta, skupaj z družino ali sami, sta dobra razloga za odličen pobeg in odklop od vsakodnevnega vrveža ter skrbi. Postanimo raziskovalci, rešimo uganko, na koncu nas morda čaka malo presenečenje.

 

Kako na sprehod Rajzefirbcanje po mestu? Pišete nam na info@rajzefiber.si, naredite rezervacijo – izberete datum in zgodbo – nato pa počakate samo še na paket z navodili, po katerega lahko pridete osebno v Rajzefiber, na Ulico škofa Maksimilijana Držečnika 2 v Mariboru, ali pa vam ga pridni Rajzefirbčni vilinci pošljejo domov. Stvar dogovora. In samostojno raziskovanje zgodb mesta se lahko prične.

 

LOV NA ELEKTRIČNO ZGODBO

Vas je že kdaj streslo?

Kako povezati sprehajalce na malce drugačen način? Tako, da nas vse skupaj strese elektrika, vodilo napredka in razvoja mesta konec 19. in v 20. stoletju. Prav Maribor je bil pri uporabi električne energije vodilno mesto pri nas. Mariborski podjetnik Karl Scherbaum je namreč že leta 1883, torej le štiri leta po Edisonovem izumu žarnice, kot prvi v Sloveniji in v tem delu Evrope v svojem parnem mlinu na Grajskem trgu prižgal 36 električnih žarnic. S tem dejanjem je Maribor simbolično stopil na pot napredka in industrializacije, lahko rečemo celo v 20. stoletje.

Podajmo se samostojno na pot po mestu in spoznajmo električno zgodbo, ki nas bo nedvomno vsaj malo razsvetlila.


LOV NA VINSKO ZGODBO

V vinu je resnica, takisto v našem lovu.

Za Maribor radi rečemo, da je mesto vina; navsezadnje raste pri nas najstarejša trta na svetu. A vino in Maribor ni zgolj Stara trta. Mesto je bilo v vsej svoji zgodovini s pridelovanjem žlahtne kapljice tesno povezano, saj je obstoj vinogradov na Piramidi prvič pisno izpričan že v trinajstem stoletju. Tudi v listini iz leta 1164, v kateri najdemo prvič pisno omenjen grad Marchburch, je govora o vinogradih, v samem centru mesta, oziroma pod njim, pa najdemo eno največjih vinskih kleti.

Samostojni sprehod po mestu z naslovom Lov na vinsko zgodbo nas popelje po nekaterih kotičkih, ki so z žlahtno kapljico neposredno povezani. Živeli!


LOV NA KRONE

O kačah, kraljičnah in kronah.

Mariborski otok se je nekoč imenoval Felberjev otok, so mu pa rekli tudi Kačji. Tam naj bi namreč živela kačja kraljica z zlato krono in s strupenimi gadi, ki so jo čuvali. Nekega dne si je dragoceno krono zaželela kraljična z Limbuškega gradu. Mladeniči so ji hoteli ustreči in so hrabro plavali na otok, da krono ukradejo, a enega za drugim so pogubili gadi s svojim strupom, če že niso prej utonili v reki. Mlademu vitezu iz Falske peči pa je le uspelo. Priplaval je na otok, ubil kačjo kraljico in ukradel dragoceno krono. A ko je plaval nazaj na breg, so tudi njega dohiteli gadi. Ovili so se okoli njegovega telesa in mladenič je utonil. V reki Dravi je končala tudi zlata krona.

Čeprav je krona kačje kraljice verjetno za vedno izgubljena, pa jih v Mariboru še zmeraj najdemo kar nekaj – le dobro moramo opazovati.


KUL:TURA

Odkrivanje pomembnih prostorov.

Že sam naslov pove, da je to samostojno raziskovanje mesta kul. In kaj odkrivamo? Ih, tudi to lahko razberemo iz naslova – kulturo vendar. No, ne ravno kulturo samo, temveč kotičke mesta, kjer domuje. Galerije, muzeje, gledališča in koncertna prizorišča, velika, za nekaj sto ljudi, in najmanjše, samo za enega.

Opozorilo! Lahko se nam zgodi, da bomo po koncu Kul:Ture rekli, da v Mariboru kultura raztura.

 

Lov na zgodbe izvajate samostojno, med 27. 11. in 28. 12. 2020. Potrebujete le rezervacijo paketa.

Air Jordan