MARIBORSKA DVORIŠČA 2.0

Ponedeljek, 30. november med 11.00 in 18.00 uro

 

Vabljeni na online dogodek o dvoriščih Maribora

Ste vedeli, da je samo znotraj starega obzidja več kot 100 dvorišč? Da na nekaterih zorijo sladke češnje in raste tudi solata? Da so marsikje uporabljana za piknike stanovalcev?

Od leta 2012 na svetu živi več ljudi v mestih kot na podeželju, zato zeleni prostori urbanih središč pogosto predstavljajo ključne stične točke stika med naravo in človekom. Odslikavajo odnos človeka do svojega naravnega okolja, njegove skrbi za biotsko raznovrstnost in ozaveščenosti o trajnostnem skupnostnem sobivanju.

Maribor ima v tem oziru izjemno prednost, značilno urbanistično lastnost – množico notranjih dvorišč v samem jedru mesta, ki so v veliki meri tudi zelene površine. Dostikrat ta še zmeraj predstavljajo prepotrebna »pljuča« stanovanjskim stavbam, ki jih obkrožajo, stanovalcem nudijo stik z naravo in njenimi prebivalci in s tem predstavljajo neko naravno ravnovesje v sicer zelo urbanem srednjeveškem središču mesta. Tako pomembno zvišujejo kvaliteto življenja v drugem največjem mestu Slovenije.

PROGRAM

11.00 -  Javljanje iz mariborskih dvorišč (FB live!), oznanitev rezultatov Naj dvorišča Maribora in izsledkov raziskave Mariborska dvorišča 2.0

13.00 - Facebook nagradna igra - A veš, kje je to dvorišče?

17.00 -  Posvet o Mariborskih dvoriščih, njihovih posebnosti in njihove pomembnosti. Različne zorne kote nam bodo pomagali osvetliti:
- etnologinja dr. Jerneja Ferlež, avtorica knjige Mariborska dvorišča;
- fotograf Branimir Ritonja, ki je fotografiral dvorišča v letu 2000;
- arhitektka in profesorica, dr. Kaja Pogačar, ki je od leta 2011 aktivno sodelovala pri Živih dvoriščih;
- dr. Karmen Kopecky, prebivalka dvorišč in predstavnica Mestne četrti Center;
- u.d.i.a. Alenka Korenjak, Prostorož
Moderira Katja Beck Kos, vodja programa Živa dvorišča Maribora.

Pogovoru se lahko pridružite tukaj: Zoom povezava 

Projekt Dvorišča Maribora je eden izmed izbranih projektov Podnebnega programa Mreže za prostor. Projekt sofinancirata Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad in Ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe.

2018 Cheap Air Jordan 1 Retro High OG Pine Green/Sail-Black To Buy