Hiša! na Lendwirblu 2016

Naslednji teden bo ekipa Društva Hiše! soustvarjala dogajanje v Gradcu v sklopu skupnostnega festivala Lendwirbel (Vrtinec Lenda). Vrtinec je leta 2007 pričela cehvska skupnost firzerjev 4. distrikta mesta iz želje po oživljanju javnih površin, ki ponujajo enkraten prostor za druženje in ustvarjanje. Ustvarja ga majhna skupina ljudi, ki dobra dva meseca poprej na Srečanjih mreže snuje raznovrsten program napolnjen s koncerti, simpoziji, umetniškimi inštalacijami na prostem in družbeno-kulturnimi delavnicami. Očitno je vprašanje ''Kako se prostor snuje in kako postane skupnosten?'' dovolj zanimivo, da se dandanes Lendwirbel označuje za graški Woodstock.

Festival se je zagnal ''od spodaj navzgor'' in še po 9 letih načelo enakovrednosti ostaja bistvenega pomena - mimoidoči ne loči med producentom in uporabnikom. Udeležba, sodelovanje, združevanje na prvi pogled nezdružlivega, spontanost in odgovorno ravnanje s prostorom so temeljna načela letošnjega festivala, ki parodira z geslom ''Eno igrišče''. Na igrišču bo to leto prvič prisotno tudi društvo Hiša!

Med četrtkom, 5. majem in soboto, 7. majem 2016 bomo v bližini Info-pointa Hiše! na Mariahilferplatz skupnost združevali z družabno igro v prostoru - Lov na zaklad, umetniško inštalacijo z modrimi nasveti mimoidočih – Izmenjevalnico čevljev, dobre prakse revitalizacije mesta Maribora pa bomo predstavili tudi v okviru simpozija. Že v sredo bo predstavljanje akterjev iz Maribora zagnalo Lutkovno gledališče Maribor s predstavo Janček Ježek, v petek se nam bo pri predstavljanju uspešnih praks pridružila Tkalka, v soboto pa Aktiviraj se. Vljudno vabljeni na lendwirblovanje in spoznavanje ter soustvarjanje skupnosti Lenda v Gradcu.