Eno (skupnostno) igrišče – Lendwirbel 2016

Od ponedeljka, 2. maja, pa do sobote, 7. maja 2016 je v četrtem mestnem okraju Lend (deloma tudi v petem, Gries) potekal že deveti zaporedni skupnostni festival Lendwirbel 2016. To leto je ekipa Hiše! prvič gostovala kot izvajalec aktivnosti na osrednjem trgu Mariahielfe Platz.

 

Sodelovanje je bilo plod mnogih pogovorov in udeležb Srečanja mrež (Netztreffen), kjer se producenti, sicer prostovoljci, posameznih področij že od pozne jeseni srečujejo, sestavljajo program, obnavljajo manifest in poskrbijo za izvedbeni del skoraj enotedenskega dogodka. Organizacijska shema festivala temelji na ''odspodaj navzgor'' praksi. Zaželeno je, da vsebine prispevajo prebivalci tega okraja kot tudi celotnega mesta Graz, organizatorji pa so odprti tudi za zunanje akterje. V Hiši! smo se odločile na info stojnici predstaviti naše delovanje (celotnega društva, programske sklope Živa dvorišča, Živo mesto), aktivnosti, ki potekajo pod okriljem Rajzefiber Biroja in Centra grafičnih umetnosti.

 

Naše aktivnosti smo dopolnili s predstavitvijo mesta Maribor, turističnih atrakcij v mestu in okolici (Pohorje, Festival Lent) ter gostovanji mariborskih kulturnih-skupnostnih akterjev. V sredo je Janček ježek v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor popestril dogajanje na dvorišču Minoritov. Življenje ježa po imenu Janček je Elena Volpi zelo doživeto predstavila tudi otrokom slovenske skupnosti, živeče v Grazu. V petek je dobro voljo širila ekipa mariborskega skupnostnega združenja Tkalka, v soboto pa so se nam pridružile predstavnice društva Aktiviraj se. Člani Hiše! so se udeležili sredine okrogle mize Pomen kulturnega dela v Kunsthaus Graz in petkove diskusije Taktični urbanizem: Inovativna uporaba prostora v mestu ter tako iskalii stične točke med dogajanjem v Mariboru in v Gradcu.

Mesto postane živo šele ko njegovi prebivalci hodijo z odprtimi očmi po domačih ulicah, trgih in dvoriščih. Hiša! je v tem stilu pripravila Lov na zaklad (Schnitzeljagd), ki je tudi lokalca opozoril na zanimive točke okraja Lend. Da so bili obiskovalci, pa ne le mladi, nad lovom navdušeni, nam dokazujejo številni pozitivni odzivi na ''Lendwirbel razglednicah'' kot tudi zahvale urbanih raziskovalcev, ki so po končanem 40 minutnem sprehodu oglasili pri Infotočki. Številne mimoidoče pa smo pozvale, da razmislijo o tem, kako je hoditi v njihovih čevljih. Projekt Vstopi v moje čevlje (Gehe in meinen Schuhen) jih je predramila iz življenjskega spanca in jih pozvala, da delijo osebno izkušnjo z drugimi. Fotografije modrih misli so (kdo bi si mislil) šle za med!

Vrtinec Lend dogajanja so poleg tega sestavljala številna ulična gledališča, glasbeni izvajalci (tudi takšni na mobilnih prevoznih sredstvih), umetniške instalacije, večerno druženje ob pop-up barih in koncertih. Vsakomur, ki je letošnji soseski festival Lendwirbel spustil, toplo priporočamo obisk festivala naslednje leto!