Ana Lumina - Ko decembrsko temo preženeta svetloba in ustvarjalna čarovnija!

Pet let je tega, kar je Ana Plamenita zimski mraz in temo v Mariboru prvič pregnala z ognjem. Letos bo predpraznično mesto osvetljevala Ana Lumina, ki bo ognjene zublje zamenjala s sojem stoterih luči. Več kot mesec dni bodo žarele, osvetlile tudi doslej pozabljene kotičke in poskrbele, da bo festivalsko vzdušje zaživelo tudi tam, kjer se ga niste nadejali! 

Svetlobne instalacije, ki bodo mrzle zimske ulice in trge spremenile v čarobni svet domišljije, bodo zažarele na Slomškovem trgu, Židovskem trgu, pred Vodnim stolpom ter ob Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Priložnost za ustvarjanje bodo dobili tako mladi slovenski umetniki, ki javni prostor osvetljujejo s sodobno umetnostjo, kot tudi vi, mladi in stari, veliki in majhni prebivalci in obiskovalci Maribora. 

Pobrskajte po svoji domišljiji in obudite spomin na tople poletne večere, polne kresničk. Naj zaživijo v obliki svetlobne žuželke, ki jo boste tudi tisti, ki menite, da nimate spretnih prstov, ustvarili kot bi mignil! (Fantastični biotop) Spomnite se brezskrbnih otroških iger v visoki travi in v mrzli noči pustite svojo svetlobno sled (Igra v travi, Muzej NO), z enim samim pogledom spoznajte sijajne Plečnikove mojstrovine (Plečnikov park, Muzej NO) prisluhnite bitju srca drevesa (Utrip srca, Židovski trg), in pokukajte v odprite kovčke polne spominov (CAR-GO, Vodni stolp).

Vsi, ki bi radi Ano Lumino in njeno svetlobo spoznali nekoliko od bližje in slišali njeno zgodbo ste vabljeni, da se nam pridružite na vodenem ogledu Po poti Ane Lumine. Pot bomo pričeli pri Muzeju NO Maribor in se v soju latern podali po njeni poti. Da pa pot ne bo preveč naporna, se bomo na poti okrepčali še s toplim čajem, ki vam bo ogrel roke in dal nove energije! 

VODENI OGLEDI BODO POTEKALI

24. november ob 18:00 pred Muzejem NO 
29. november ob 18:00 pred Muzejem NO
18. december ob 18:00 pred Muzejem NO
29. december ob 18:00 pred Muzejem NO 

 

FANTASTIČNI BIOTOP

MENTORICA: Katja Paternoster

SODELUJOČI: Dario Dogša, Katarina Kersnik, Simon Sekereš, Simon Sovič, Maruša Lesjak, Sanja Plantal

Pod mentorstvom Katje Paternoster je nastal Fantastični biotop oziroma čarobni park. Sprehodite se v svet svetlečih živali in rastlin, ki so jih s pomočjo reciklirane plastike in svetil izdelali udeleženci delavnice.

UTRIP SRCA

AVTORJA: Sabina Černič & Janez Grošelj (Fakulteta za arhitekturo Ljubljana)

MENTOR: doc. dr. Tomaž Novljan

Človek in narava sta močno povezana že od nekdaj in iz tega se je razvil tudi projekt Utrip srca. Zasnova projekta temelji na svetlobni opremi drevesa, v center katerega je postavljeno veliko srce, od koder se žile razpredajo po celotni krošnji. Na deblo pritrjen senzor meri srčni utrip obiskovalca, in sicer preko dotika njegove dlani z deblom. Glede na utrip se s pomočjo LED trakov preko stopenskega prehoda jakosti svetlobe ustvari učinek bitja srca in pretakanja krvi po žilah. S tem, ko posameznik položi svojo dlan na senzor, aktivno sodeluje in oblikuje osvetlitev trga.

IGRA V VISOKI TRAVI

MENTORJA: doc. dr. Tomaž Novljan in/and doc. dr. Matej B. Kobav

SODELUJOČI: Anže Erjavec, Maruša Mali, Nuša Mihalič in/and Klemen Mraz
KOPRODUKCIJA: Fakultete za arhitekturo Ljubljana in Fakultete za elektrotehniko Ljubljana

Se spomnite brezskrbnih otroških dni, ko ste poletje preživljali ob igranju v visoki travi? Spomine na to igro obujamo s projektom Igra v visoki travi. Instalacija je zasnovana kot mreža 64 vertikal, ki se ob dotiku zasvetijo. Ideja izhaja iz spomina na otroško igro v visoki travi, kjer obiskovalec s premikanjem ustvarja svojo sled, s tem za kratek čas ustvari podobo prostora: pojemajoča svetloba vertikalnih elementov ponazarja travna stebla, ki se, poteptana med igro, sčasoma ponovno dvignejo in zabrišejo sledi.

 

PLEČNIKOV PARK

MENTORJA: doc. dr. Tomaž Novljan in/and doc. dr. Matej B. Kobav

SODELUJOČI: Lana Arih, Blaž Jagarinec, Jure Kozlevčar in/and Jan Krek

KOPRODUKCIJA: Fakultete za arhitekturo Ljubljana in Fakultete za elektrotehniko Ljubljana

Eden najpomembnejših slovenskih arhitektov je, poleg Ljubljane, močno zaznamoval tudi druga Evropska mesta kot sta Praga in Dunaj. Čeprav v Mariboru Plečnik ni pustil svojega arhitekturnega pečata, pa ga lahko spoznate v okviru Plečnikovega parka. Instalacija tematizira elemente Plečnikove arhitekture: dediščina velikega arhitekta je hudomušno reinterpretirana kot sodobna kulisa zabaviščnega parka.

CAR-GO

AVTORJA: Borut Bučinel in Miha Zupan

S projektom CAR-GO se spominjamo preteklih prazničnih dni. Stari avtomobili, osvetljeni od znotraj, služijo kot prostor, kamor smo postavili stare okraske iz božičnih jelk, ki so nam jih podarili meščani. Časovna kapsula nas bo popeljala v obujanje spominov na pretekle Božične dni, ki smo jih preživeli s svojimi bližnjimi.

Pridružite se Ani Lumini in v soj predprazničnega svetlobnega mozaika dodajte tudi svojo lučko!

 

POKROVITELJ PROGRAMA: Elektro Maribor in Avtokompleti Pintarič

nike dunk low white gray blue color chart Light Smoke Grey - Grailify