Sporočilo o napaki

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 591 of /var/www/html/vhosts/ziva-dvorisca.si/includes/cache.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in require_once() (line 591 of /var/www/html/vhosts/ziva-dvorisca.si/includes/cache.inc).

Živo mesto gostilo Akterje urbanih sprememb

Uvodno predstavitev društva Hiša! so prevzeli Maja Pegan, Katja Beck Kos, Tina Ozimič in Robert Veselko. Spremembe so stalnica v življenju. Nekateri funkcionarji in uradniki mest, kot tudi civilne iniciative vemo, da socialno, ekonomsko, okoljsko in prostorsko bolj vzdržna in za bivanje prijetnejša mesta gradimo aktivni prebivalci in našim aktivnostim naklonjena oblast. 

To so ugotavljali petkovi ne tako naključni obiskovalci Rajzefiber biroja1 - devet predstavnikov ‘druge generacije’ Akterjev urbanih sprememb. Ti so prišli polni vtisov z Global Urban Future konference v Grazu. Na slednji se je MOM in iniciativa Živo mesto predstavila s programom Odprta Koroška. Poleg slednje so spoznali številne proaktivne funkcionarje: župana mesta Oklahoma Mick Cornetta, podžupanjo Dunaja Mario Vassilakou (uprava Dunaja je NVOjem zaupala spreminjanje mesta - uspeli so poceniti javni promet, ozelenili mestno jedro in zgradili številna igrala), Myke Lydona, predsednika The Street Plans Collaborative iz New Yorka. Eno vidnejših sporočil konference je bila nujnost sodelovanja vseh deležnikov, predvsem participacija oblasti s prebivalci in nevladnimi organizacijami, saj so izkušnje pokazale, da se le tako izboljša urbano okolje in življenje v njem. 

Kaj in kdo pa so Akterji urbanih sprememb (AUCH)? Le-te je v Mariboru predstavljalo devet Akterjev iz Aveira in Porta/Portugalska, Krasnojarska/Rusija, Cluja/Romunija, Novega Sada/Srbija, Aten/Grčija, Budimpešte/Madžarska. Program izvaja Robert Bosch Fundacija v koprodukciji z MitOst iz Nemčije, ki različnim deležnikom iz področja trajnostnega razvoja mest in kulture omogoča izmenjavo dobrih praks ter udejanjanje lokalnih idej. Ekipa Živega mesta, ki je bila ena izmed desetih izbrancev pilotnega izvajanja programa med leti 2013-15, je prav tako inicirala mednarodna sodelovanja sorodnih organizacij širom Evrope znotraj tega projekta.

Maja Pegan, projektna vodja CGU Maribor predstavi svoje domovanje.

Projektne skupine AUCH so v osnovi sestavljene iz po enega predstavnika kulturnega sektorja, javnega sektorja in privatnega sektorja določenega mesta/lokalne skupnosti. Vsem je skupna skrb za trajnejši razvoj mest, le-to pa postane bolj vključujoče ter medsektorsko povezovalno ob kulturno obarvanih akcijah. Udeleženka Marija Zykova iz ruskega Krasnojarska je izpostavila trud njihove organizacije, ki z mladinskimi delavnicami, nevsiljivimi reklamami in umetniškimi instalacijami opozarja na pereč problem ločevanja in zmanjševanja odpadkov v Sibiriji. Podobno je Maria Angela Cunha, partnerica že v času ‘pilotne skupine’, arhitektka Oddelka za urbano planiranje iz Aveira izpostavila njihovo izkušnjo. Ko so prebivalcem mesta dali moč odločanja o usodi zemljišča med starim in novim delom mesta, je le-to z delavnicami, vrtom in dnevno sobo na prostem oživelo. 

Devet predstavnikov AUCH je po uvodni predstavitvi ugrabila naša skupina uličnih gledališčnikov Sepate Kapate. Po Magičnem Rajzefiber Touru jih nismo pustili lačnih: v Mal’ci so spoznali tudi tradicionalne kulinarične dobrote Maribora oz. Slovenije. Nadaljevali smo v podobnem stilu. Na lastni koži so občutili urbane spremembe mesta, nastale znotraj Živega mesta, se sprehodili po Živih dvoriščih, odkrili CGU - Center grafične umetnosti spoznali sorodne coworking prostore (Tkalka), pa tudi ogled Lenta in Hiše stare trte jim ni ušel. Sprehod po mestu smo udobno zaključil z otvoritvijo razstave v Umetnosti galeriji Maribor in ogledom Ladij v Salonu uporabnih umetnosti.  

Akterji!

Na eno-dnevnem obisku Maribora so se novi akterji povezovali med seboj, spoznali in delili izkušnje z gonilnimi člani Živega mesta ter srečali tudi druge aktivne iniciative in organizacije v Mariboru. Spoznali so, da v veliki meri vsa mesta bijejo isto bitko, da so spremembe možne, a le če se vsi zavedamo, da je kvaliteten razvoj odvisen od sodelovanje vseh deležnikov.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

1Rajzefiber Biro, Center grafičnih umetnosti, Živa dvorišča in Živa mesta so programi Društva Hiša!, ki že sedem let s številnimi projekti vztraja pri oživljanju mestnega jedra. Najdete nas na Gosposki 11 v naši nanoturistični pisarni Rajzefiber Biro, Center grafičnih umetnosti pa v prostoru kulturne ustanove Vetrinjski dvorec.

 

Men's Tops